Reglement

Kwalificatieronde en finale
Jouw beachvolley eendagstornooi begint met een kwalificatieronde van vier wedstrijden. De winnaars van die rondes stromen door naar de finale. Je ontvangt een gedetailleerd wedstrijdschema bij aanmelding. Zo weet je precies wanneer en op welk terrein je speelt, en voor welke match je scheidsrechter bent.

 

Jij als scheidsrechter
Tijdens de kwalificatieronde ben je tweemaal scheidsrechter. Je noteert het eindresultaat van de matchen op de wedstrijdbriefjes. Die geef je onmiddellijk na de wedstrijd aan de Spetter-wedstrijdleiding. Zo verwerken wij alle resultaten snel en correct. Bij elk terrein vind je een puntenbord en balpen. Laat die liggen voor de volgende scheidsrechter/wedstrijd.

 

Matchen, sets, punten
Een Spetter-beachvolleywedstrijd speel je volgens het rallypoint-systeem:

  • In elke wedstrijd speel je twee sets van telkens 21 punten.
  • Haalt een ploeg 21 punten? Dan is de wedstrijd afgelopen: je speelt dus níét door tot er twee punten verschil zijn.
  • Om de 10 punten wisselen de ploegen van speelhelft. Zo hebben jullie evenveel voor- en nadeel van zon en wind.
  • De start- en stoptijden op het wedstrijdformulier zijn louter indicatief: je speelt je match volledig uit. Zorg er wél voor dat de wedstrijden elkaar vlot opvolgen.
  • De wedstrijdleiding behoudt zich het recht voor om  de wedstrijdschema’s, finalerondes en spelformules te allen tijde aan te passen.

 

Wedstrijdreglementen
Tijdens een Spetter-toernooi gelden de officiële volley- of beachvolleyreglementen:

  • Op terreinen van 8 m x 16 m speel je volgens het officiële beachvolleyreglement.
  • Op terreinen van 6 m x 12 m geldt het officiële volleyreglement. Opgelet! Er is geen middellijn op dit terrein. Je mag dat van je tegenstrever dus betreden – op voorwaarde dat je hem niet in zijn spel hindert. Voor een wedstrijd mag je ook – met je tegenstrevers én de scheidsrechter – afspraken over ‘hard contact’: opvang en/of overspelen maken. Kom je hier niet overeen? Dan heeft het officiële volleybalreglement het laatste woord. 

 

Ploegopstelling
De ploeg bovenaan op het wedstrijdschema, start de wedstrijd. De andere ploeg kiest de terreinkant. Na elke set wissel je van kant. Je mag reservespelers inzetten: je wisselt spelers wel alleen tussen de sets. Speel je in de recreatieve reeks? Dan mag je met vier spelers in een doorschuifsysteem spelen: wie opslaat, betreedt het veld dan niet.

 

Puntentelling
Wint je ploeg een set? Dan krijgt ze één punt. Win je de wedstrijd? Dan krijg je één extra punt. Bij een gelijke stand, kennen we beide ploegen twee punten toe.
Voorbeeld : U kan 3 punten per westrijd behalen door 2 sets te winnen; als u 1 set verliest maar toch nog een beter of gelijk puntensaldo overhoudt levert dat 2 punten op, anders 1. Bij verlies krijgt u uiteraard geen punten.
Na de kwalificatieronde wordt er per terrein een rangschikking opgemaakt aan de hand van het totaal aantal behaalde punten. In geval van gelijke stand in de rangschikking geeft het aantal tegenpunten de doorslag; indien dit geen uitsluitsel biedt, zal het resultaat van de onderlinge confrontatie de zaak beslechten. Moest ook dit resultaat gelijk zijn dan beslist het aantal zelfgemaakte punten of tenslotte het lot.

 

Wie speelt de finales?
De rangschikking na de kwalificatieronde bepaalt wie de finaleronde speelt. Hoeveel ploegen dat zijn, hangt af van hoe groot de reeks is. Zijn de reeksen onvolledig? Dan maakt de wedstrijdleiding na onderling overleg een nieuwe reeksindeling.

Teams per reeks    

Aantal terreinen

Selectiecriterium voor finale

Teams in de finale

5 tot 6 ploegen

1

alle teams

6

7 tot 12 ploegen       

2

de beste 4 teams van elk terrein

8

13 tot 18 ploegen

3        

de beste 4 teams van elk terrein                                          

12

19 tot 24 ploegen 

4         

de beste 3 teams van elk terrein

12

25 tot 30 ploegen      

5  

de beste 2 teams van elk terrein +
de 2 op 2 na besten                  

12

31 tot 36 ploegen      

6    

de beste 2 teams van elk terrein                                           

12
 

37 tot 42 ploegen

7

de beste 2 teams van elk terrein + de 2 op 1 na besten

16

43 tot 48 ploegen

8

beste 2 teams van elk terrein

16

49 tot 54 ploegen

9

Het beste team van elk terrein + de 7 op 1 na besten

16

 

Plaatste jouw ploeg zich voor de finale? Dan krijg je een nieuw wedstijdschema voor jouw reeks. Je speelt één set van 21 punten – volgens het systeem van rechtstreekse uitschakeling. En je ben één of twee keer scheidsrechter voor een andere finalematch.

 

Prijzenpot
Op de Spetter-beachvolleytornooien speel je in de eerste plaats voor je plezier. De beste twee ploegen uit elke reeks ontvangen ook mooie prijzen in natura.